Wednesday, 7 December 2016

KETUK- KETUK KUALI, TING TING TNG

Selamat Tengahari everyone.

Today wanie ghase2 nak share pasal makanan...sebab resepi yang wanie nak share ni dah lama sangat tak makan, craving.
So bagi students yang macam kami2 ni kalau nak belajor masok meyh lerr kome. heheh

Resepi yang wanie nak share harini adalah " RESEPI IKAN KUKUS ASAM BOI "

IKAN KUKUS ASAM BOI


BAHAN- BAHAN:

ikan siakap- dibersihkan dengan air limau nipis

1/2 bawang besar- hiris

2 ulas bawang putih- ketuk

2 batang serai- hiris

1 inci halia- hiris memanjang halus

5 biji asam boi 

1/4 batang lobak merak- hiris memanjang halus

cendawan tiram

tomato cherry- dibelah 4

daun ketumbar 

daun bawang 

hirisan limau

7 tankai cili padi- ketuk


BAHAN-BAHAN SOS :

1 sudu besar sos kiap

1 sudu besar kicap cair

1 sudu besar sos tiram

CARA MEMASAK:

1. Rendam asam boi dengan 1/4 cawan air panas sehingga kembang. Kmeudian kikiskan isinya sedikit.

2. Letak ikan ke dalam pinggan tahan panas yang sesuai, taburkan bahan-bahan lain ke atas ikan.

3. Satukan dalam mangkuk kecil sos ikan, kicap cair dan sos tiram, kemudian curahkan ke atas ikan.

4. Akhir sekali masukkan asam boi dengan air rendaman asam boi sekali.

5. Kukus ikan selama 15 min / hingga masak.

6. Angkat & hidangkan denagan menaburkan daun ketumbar dan daun bawang.


Siap!

nanti wanie akan share banyak lagi resepi2 masakan ni eah...

0 comments:

Post a Comment

 

Hello Bananas! Template by Ipietoon Cute Blog Design